• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Picie piwa to sztuka

Justyna Spychalska
17 maja 2011 (artykuł sprzed 13 lat) 
W piwie jest tyle samo tajemnicy i wysiłku twórcy, co w winie, choć to ten drugi napój uznawany jest za znacznie bardzie elegancki. W piwie jest tyle samo tajemnicy i wysiłku twórcy, co w winie, choć to ten drugi napój uznawany jest za znacznie bardzie elegancki.

O degustowaniu wina mówi się wiele, ale piwo również intryguje różnorodnością smaków i zapachów. A to, że nam nie smakuje, może zależeć nawet od nieumiejętnego dobrania go do pory roku i spożywanej potrawy.



Michał Saks. Michał Saks.
Na czym polega kultura picia piwa? Jakie piwo komponuje się najlepiej ze smakiem kurczaka, a jakie z karkówką? Jak wygląda gdańska tradycja browarnictwa? O tym, i o kilku innych faktach dotyczących złotego trunku, opowiada Michał Saks, kiper i piwowar.

Justyna Spychalska: O degustacji wina mówi się wiele. Ale piwo wciąż jest kojarzone z trunkiem "z niższej półki".

Michał Saks: Twierdzenie, że piwo jest trunkiem z niższej półki, jest niezasadne. Jasne, kusi niską ceną, ale za to niesie ze sobą największą różnorodność doznań smakowo - zapachowych spośród wszystkich trunków.

Duży udział w tworzeniu receptur picia piwa mają średniowieczni mnisi. Czy popularna obecnie metoda produkcji różni się od tej, którą wprowadzili?

Wybierając piwo, kierujesz się:

I tak, i nie. Trudno tutaj o jednoznaczną odpowiedź. Na pewno przemysłowe produkty masowe międzynarodowych korporacji mają niewiele wspólnego z dawnym piwowarskim rzemiosłem. Korporacje korzystają z najnowszych technologii, odkryć biotechnologicznych - wszystko to jedynie po to, by podnieść ekonomikę produkcji. A smak piwa ma w tym wypadku znaczenie drugorzędne.

A co w takim razie z mniejszymi, lokalnymi browarami?

Z nimi jest dużo lepiej. Przetrwały browary, szczególnie w Belgii, które szczycą się tradycyjnymi metodami produkcji, często nawet korzystają z maszyn liczących sobie po kilkaset lat. Wśród nich perłami jest siedem browarów klasztornych Trapistów, gdzie przy produkcji piwa pracują jedynie mnisi przestrzegający bardzo rygorystycznego planu dnia: osiem godzin pracy w browarze przy produkcji piwa, osiem spędzonych na modlitwie i kolejne osiem przeznaczonych na odpoczynek.

Podobno gdańskie piwa słynęły kiedyś ze swojego wyjątkowego smaku. Jak wygląda tradycja warzenia piwa w naszym regionie?

Tradycje browarnicze w Gdańsku są tak stare, jak to miasto. W ciągu ponad 1000-letniej historii tylko przez siedem lat nie warzono w Gdańsku piwa. Było to w okresie od lutego 2001, kiedy zamknięto browar we Wrzeszczu, do lipca 2008, kiedy otworzono browar restauracyjny Brovarnia Gdańsk. Przedtem tysiące browarów powstawało, funkcjonowało, upadało. W najlepszych czasach dla piwowarstwa w Gdańsku browar znajdował się niemal przy każdej gdańskiej ulicy!

Musiało być ich w takim razie sporo. Który z nich był uznawany za najlepszy?

Najsłynniejszym piwowarem był bez wątpienia Jan Heweliusz, który piwem jopejskim rozsławił gdańskie piwowarstwo na całą Europę. Było bardzo gęste i mocne. Dziś nikt nie potrafi odtworzyć jego smaku. Najbliższe temu stylowi wydają się być piwa typu Barleywine warzone przez amerykańskie browary rzemieślnicze.

Lager, ale, weissbier... można się pogubić w zagranicznych nazwach, ale to one przecież decydują o tym, czy piwo nam smakuje, czy nie.

Różnorodność wynika z tego, że produkcja piwa rozwijała się niezależnie - wszędzie tam, gdzie pojawiała się zorganizowana społeczność. Jedyną wspólną cechą wszystkich piw jest to, że cukry fermentowane na alkohol pochodzą ze zbóż. Dlatego w świecie piwa możemy cieszyć różnorodnością większą niż w przypadku pozostałych alkoholi razem wziętych. A co do smaku - cały sekret tkwi w tym, żeby właściwie dobierać piwo do okazji - inne pasuje do gaszenia pragnienia w upalny dzień, inne na jesienny wieczór z książką przy kominku.

No właśnie, w takim razie - czy istnieją piwa jesienno-zimowe?

Ależ oczywiście, na przykład wspomniane już wcześniej piwa Trapistów. Dzięki dużej zawartości alkoholu mają właściwości rozgrzewające. Można je przyrównać do koniaku. Serwuje się je w temperaturze kilkunastu stopni, a wraz ze wzrostem temperatury uwalniają kolejne aromaty. Są wprost idealne na wieczór przy kominku podczas wypadu na narty. Świetnym piwem zimowym jest też porter bałtycki. To hebanowo czarne, mocne i słodkie piwo. Znakomicie pasuje do gorzkiej czekolady, skutecznie rozgrzewa i najlepiej smakuje w chłodny zimowy wieczór. Nie polecam jednak picia takiego piwa w upalny dzień, dla zabicia pragnienia.

Wiosenny lub letni grill na działce, na stole sześciopak piwa... Tylko właśnie - jakiego? Czy każdy rodzaj pasuje do każdej potrawy?

W wspomnianej sytuacji znakomicie obroni się powszechnie znany jasny, orzeźwiający Lager. Osobiście jednak sięgnąłbym po piwo zdecydowanie chmielone, w czeskiego stylu - Pilzner Bohemski. Szczególnie, jeśli na ruszcie znajdują się kiełbaski i karkówka. Jako aperitif zaostrzy apetyt, a każdy łyk tego piwa w trakcie jedzenia oczyszcza kubki smakowe, przygotowując je na kolejne doznania.
Jeśli natomiast położymy na grillu kurczaka lub rybę, idealnym akompaniamentem będzie pszeniczne piwo w niemieckim stylu - hefe-weizen. Drób nabiera dzięki niemu delikatnego ziołowego aromatu, rybie natomiast nadaje lekkiej orzeźwiającej kwasowości.

Zobacz także nasz rozmowę z Michałem Saksem na temat miodów pitnych

O miodosytnictwie możesz przeczytać w naszym innym artykule.



Rozmawiała:

Miejsca

Opinie (162) 6 zablokowanych

  • PIWO (15)

    Dobre Piwko nie jest złe.

    • 132 3

    • a jakie piwo poleciłby dla budowlańców i stoczniowców? (5)

      :)

      • 11 3

      • Co na grilla? (3)

        dla "budowlańców i stoczniowców" takie same jak dla kierowców - bezalkoholowe ;)
        a na zbliżające się grillowanie polecam ciemne piwo "Gościszewo" - jeden z najlepszych dunkeli jakie można dostać.

        • 7 1

        • na grila tylko Harde

          • 3 15

        • ja pod czerwone mięso brałbym wielozbożowe (1)

          chyba mnie namówiłeś,
          pora jest akuratna,
          idę...

          • 6 1

          • hmm, dzisiaj replay

            co by tu przekąsić,
            może Rześkie z Kormorana?

            • 1 1

      • Specjal - piwo proletariatu

        • 0 2

    • Piwo eksportowe

      Dawniej piwko w latach 60/70 EKSPORTOWE GDAŃSKIE to piwko na poziomie nr1 i takiego piwka brakuje teraz w dzisiejszym okresie . Był także porter a buteleczki to baryłki lub półlitrowe z samozamykaczami. Brakuje tego piwka

      • 14 0

    • (2)

      Piwo prawdziwego mężczyzny Redd's Red o smaku malinowym! Reszta to pomyje dla plebsu.

      • 11 21

      • hehe dobre (1)

        i różowe polo ;)

        • 16 0

        • Do tego przyciemniany okular na pół twarzy, wielki sikor, jakiś wisior, tona żelu i oczywiście to wszystko okraszone przecudowną opalenizną (tak z 5x15min super turbo) a na "czubku tego tortu" dziubek "wisienka"!

          • 15 1

    • tylko te ceny...... (1)

      • 1 6

      • Zgadza się, ceny rosną

        ale i tak wolę zapłacić trochę więcej za DOBRE piwo niż 2.5 zł za bezwonnego i obrzydliwego Żywca czy Specjala ( piwo dla menela ). Nie kupuję tych wyszukanych belgijskich piw trapistów, gdyż aż takiego smaku nie mam, żeby je docenić. Wystarczą mi piwa z małych lokalnych browarów i tylko z Polski ( tu akurat jestem patriotą, tylko tu... ).

        • 7 5

    • (2)

      ...tylko gdzie je znaleźć.

      • 2 1

      • popytaj w sklepie.

        • 3 1

      • odpowiadam na Przymorzu w Smaku na przeciwko zatoki przy rynku albo na Gospody przy remizie starzy miejskiej pozdro i smacznego

        • 1 0

  • (3)

    Fajnie, lale nalezy wspomnieć też wyjątkowych piwkach takich jak: wojak, harp...coż ale to piwa dla smakoszy rozkoszującymi się nimi w wagonie SKM typu open space.

    • 61 7

    • raczej open source

      • 7 1

    • mueheheheh

      świetny comment +10

      • 3 1

    • pooker aargus

      mniam

      • 3 0

  • najlepsze piwo (2)

    nie jest dostepne w Gdansku -piwo wedzone wiem co pisze nie mozna brac kasy za nalewanie zbeltanego piwa na starowce to skandal

    • 21 8

    • DYMIONE MARCOWE

      Piwo wędzone pod nazwą DYMIONE MARCOWE było serwowane w lutym w Brovarni Gdańsk.

      • 5 2

    • w Bomi

      można kupić Rauchbier z bamberskiego browaru Shenkerla

      uwielbiam....

      • 2 1

  • piwom tankohektolitrowym - dziękuję, NIE

    dobre do płukania włosów, czyszczenia kotłów, itp.

    • 47 7

  • Tylko piwa (11)

    Z malych lokalnych browarow,ja osobiscie preferuje piwa ciemne jest w Trojmiescie kilka sklepow oferujacych takie wlasnie piwa dla smakoszy,sa dosc drogie ale coz nie jest to masowka dla dzemtelmenow z laweczki pod blokiem czy parku.

    • 67 2

    • a najgorszym smakowa jest ... o zgrozo ... zywiec !!!! (8)

      • 30 4

      • Zgadza sie (1)

        Zywiec to jest zwykla masowka ale kiedys w latach PRL-u to bylo dobre piwo.

        • 22 2

        • jest wyjatkowo niedobry w smaku ....

          • 14 2

      • Dla mnie gorszy jest Lech. Jak dla mnie smakuje mydłem.

        • 16 3

      • Żywiec to jedyne piwo, po którym łeb mnie nap.... (2)

        każde inne piwo luzik, a Żywiec.....

        • 10 1

        • (1)

          mam to po czarnym specjalu, a żywiec bardzo lubię

          • 2 11

          • mnie brzuch boli i niedobrze mi nawet po jednym żywcu lub po lechu

            za to piwa dwa razy droższe z małych browarów
            mogę pić bez ograniczeń

            • 10 2

      • piwo krakus z browaru żywiec (1)

        bardzo dobre było ale się skończyło - jak większość dobrych piw

        • 8 0

        • Krakus

          Pamietam to piwko jeszcze z PRL-u,wtedy gdzies po znajomosci ojciec kupil taka exportowa serie na USA.Pamietam na etykiecie napisane bylo Imported by Stanley Stawski Chicago i jakis tam adres.Stanley Stawski to stary polonus ktory dorobil sie w Usa milionow na imporcie alkoholu z Polski,zreszta w czasach PRL_u wszystko co lepsze szlo na export za tak zwane dewizy.

          • 5 0

    • DOKŁADNIE!! (1)

      Radku - popieram! Tylko lokalne browary robią piwo, które nadaje się do picia i nie dodają żółci żeby zrobić goryczkę piwa...

      • 11 1

      • A najgorsze jest to

        Ze ta masoweczka smakuje tak podobnie ze naprawde ciezko odroznic co sie pije.Pozdrowienia.

        • 8 1

  • TYLKO MIÓD PITNY!

    a nie jakieś tam piwo dla plebsu!

    • 8 71

  • a jescze większą sztuką jest jego ważenie (1)

    Ja osobiście jeśli sieę tylko da ignoruję piwa Kompanii Piwowarskiej i Grupy Żywiec. Skandalem jest, żeby w knajpach za te pomyje z żółcią bydlęcą płacić po 8-10 zł

    • 81 0

    • warzenie zdaje się, chyba że miało to mieć coś wspólnego z wagą..

      • 8 0

  • (10)

    żywiec - oddaj nam nasz browar !!

    • 118 2

    • do tego zywiec jest jednym z najgorszych smakowo piwem !!! na prawde bez (9)

      zadnych podtekstow .. sympatii czy antypatii ta prawde stwierdzam

      • 38 3

      • racja (8)

        żywiec feee

        • 25 2

        • (7)

          jeszcze uśmiercili markę EB i browar w Elblągu

          • 32 1

          • (2)

            to wolny rynek = gospodarka wolnorynkowa,
            przejmowanie nie jest zbaronione.
            browar/y w Gdańsku czy Elblągu pownien, jak istaniał/y zainwestować w linie
            i technologię, albo zamienić się w lokalny browar, specjalizujący się w produkucji
            nie piw jakich wiele, czy moczu.., tylko wykwintnego! trunku. A ani Hevelek ani EB do wyjątkowych trunków, z całym szacunkiem dla byłych pracowników, nie należał/y..

            • 3 15

            • wolny rynek? dobry żart. Rynek koncesji i pozwoleń nie jest rynkiem wolnym. Tak samo nie jest wolnym rynkiem stwarzenie warunków przez polityków aby tylko duze firmy mogły funkcjonować (czyli albo układziki albo byłe sbki - w rynku alkoholowum też)

              • 14 2

            • heveliusz miał nówkę linię, potem został sprzedany a nowa technologia pojechała...do żywca.
              Najpierw się dowiedz jak było potem pisz bzdury !
              i widze tylko heveliusza znasz...a zapomniałeś o znakomitym Gdańskim...

              • 14 0

          • (1)

            EB nikt nie pił to sztucznie wypromowana marka w Elblągu zawsze był Specjal i do dziś jest.

            • 5 5

            • troche nie tak

              Najpierw było EB, potem EB Specjal, dopiero później wyszedł Specjal.

              • 8 0

          • dobre browary są produkowane niemażle (używając terminologi opozycyjno-politycznej) w podziemiu, metodą garażową, ale w profejonalny! sposób
            - nie mylić z masowością !
            A wszystkie reklamowane marki na rynku są warte tyle ile mają fanów/konsumentów. Bo "domowy piwowar" nie sprzedaje masowo swoich
            wyrobów, tylko zaprasza! na konsumpcję przyjaciół/znajomych
            Sprzedaż w takim przypadku tylko po uprzednim umówieniu,
            ale nie tydzień wtecz.. Bo to hamburgery.. I to jest dopiero DOBRY
            trunek piwo/dobre piwo !

            • 7 0

          • a właśnie, że nie

            Żywiec wykupił EB, żeby przywrócić temu piwu lata świetlności, ale im się nie udało. Kupili coś, co było już w fazie upadku, więc nie masz racji!

            • 2 5

  • (3)

    pierwszy ciekawy artykuł na trojmiasto.pl

    • 60 2

    • (2)

      nieprawda.
      A 6 letnia rowerzyska na Estakadzie Kwiatkowskiego kilka metrów nad ziemią?

      • 16 0

      • to było stranger than fiction :D

        nie dziś, nie jutro, ale wkrótce wypiję sobie pysznego, schłodzonego Obolona pszenicznego :)

        • 8 2

      • zapomniałeś jeszcze dodać o tym, co czuje facet gdy baba zarabia więcej napisany przez kobietę, oraz o smacznym ciasteczku, które zafundowało SKM pasażerom, co nie zmienia faktu, że artykuł mieści się w TOP 5

        • 12 1

  • Ja nie bede eksperymentował .... (4)

    ... najlepsze piwo to wojak ;)

    • 9 64

    • tylko harde

      • 1 15

    • KIEP MOCNY PODWĘDZANY

      a do tego seta spirytusu i kiełbasa na zagrychę. Tak PO POLSKU!

      • 4 7

    • Nie naganiaj, reklama w internecie ! Wojak bleee

      • 6 0

    • Wojak? dłuuuuga droga przed Tobą skoro tak piszesz ale życzę powodzenia no i więcej refleksji krytycznej

      • 5 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Majówkowe zwiedzanie Stoczni vol.7

20 zł
spacer

Gdynia wielu narodowości

spotkanie, wykład

Sprawdź się

Sprawdź się

Wolne Miasto Gdańsk tuż po utworzeniu znajdowało się pod protektoratem:

 

Najczęściej czytane