- 1 Był las i błoto, dziś jest 6 mln pasażerów (245 opinii)
- 2 Największe starcie gdańskiej "Gry o tron" (30 opinii)
- 3 O morderstwie na jachcie i upartej nudystce (36 opinii)
- 4 Pozostałości baterii mającej bronić portu (73 opinie)
- 5 Te zabytki otwierają się po remontach (88 opinii)
- 6 Kronika oblężenia Gdańska w 1734 r. Część 2 (12 opinii)
O degustowaniu wina mówi się wiele, ale piwo również intryguje różnorodnością smaków i zapachów. A to, że nam nie smakuje, może zależeć nawet od nieumiejętnego dobrania go do pory roku i spożywanej potrawy.
Justyna Spychalska: O degustacji wina mówi się wiele. Ale piwo wciąż jest kojarzone z trunkiem "z niższej półki".
Michał Saks: Twierdzenie, że piwo jest trunkiem z niższej półki, jest niezasadne. Jasne, kusi niską ceną, ale za to niesie ze sobą największą różnorodność doznań smakowo - zapachowych spośród wszystkich trunków.
Duży udział w tworzeniu receptur picia piwa mają średniowieczni mnisi. Czy popularna obecnie metoda produkcji różni się od tej, którą wprowadzili?
A co w takim razie z mniejszymi, lokalnymi browarami?
Z nimi jest dużo lepiej. Przetrwały browary, szczególnie w Belgii, które szczycą się tradycyjnymi metodami produkcji, często nawet korzystają z maszyn liczących sobie po kilkaset lat. Wśród nich perłami jest siedem browarów klasztornych Trapistów, gdzie przy produkcji piwa pracują jedynie mnisi przestrzegający bardzo rygorystycznego planu dnia: osiem godzin pracy w browarze przy produkcji piwa, osiem spędzonych na modlitwie i kolejne osiem przeznaczonych na odpoczynek.
Podobno gdańskie piwa słynęły kiedyś ze swojego wyjątkowego smaku. Jak wygląda tradycja warzenia piwa w naszym regionie?
Tradycje browarnicze w Gdańsku są tak stare, jak to miasto. W ciągu ponad 1000-letniej historii tylko przez siedem lat nie warzono w Gdańsku piwa. Było to w okresie od lutego 2001, kiedy zamknięto browar we Wrzeszczu, do lipca 2008, kiedy otworzono browar restauracyjny Brovarnia Gdańsk. Przedtem tysiące browarów powstawało, funkcjonowało, upadało. W najlepszych czasach dla piwowarstwa w Gdańsku browar znajdował się niemal przy każdej gdańskiej ulicy!
Musiało być ich w takim razie sporo. Który z nich był uznawany za najlepszy?
Najsłynniejszym piwowarem był bez wątpienia Jan Heweliusz, który piwem jopejskim rozsławił gdańskie piwowarstwo na całą Europę. Było bardzo gęste i mocne. Dziś nikt nie potrafi odtworzyć jego smaku. Najbliższe temu stylowi wydają się być piwa typu Barleywine warzone przez amerykańskie browary rzemieślnicze.
Lager, ale, weissbier... można się pogubić w zagranicznych nazwach, ale to one przecież decydują o tym, czy piwo nam smakuje, czy nie.
Różnorodność wynika z tego, że produkcja piwa rozwijała się niezależnie - wszędzie tam, gdzie pojawiała się zorganizowana społeczność. Jedyną wspólną cechą wszystkich piw jest to, że cukry fermentowane na alkohol pochodzą ze zbóż. Dlatego w świecie piwa możemy cieszyć różnorodnością większą niż w przypadku pozostałych alkoholi razem wziętych. A co do smaku - cały sekret tkwi w tym, żeby właściwie dobierać piwo do okazji - inne pasuje do gaszenia pragnienia w upalny dzień, inne na jesienny wieczór z książką przy kominku.
No właśnie, w takim razie - czy istnieją piwa jesienno-zimowe?
Ależ oczywiście, na przykład wspomniane już wcześniej piwa Trapistów. Dzięki dużej zawartości alkoholu mają właściwości rozgrzewające. Można je przyrównać do koniaku. Serwuje się je w temperaturze kilkunastu stopni, a wraz ze wzrostem temperatury uwalniają kolejne aromaty. Są wprost idealne na wieczór przy kominku podczas wypadu na narty. Świetnym piwem zimowym jest też porter bałtycki. To hebanowo czarne, mocne i słodkie piwo. Znakomicie pasuje do gorzkiej czekolady, skutecznie rozgrzewa i najlepiej smakuje w chłodny zimowy wieczór. Nie polecam jednak picia takiego piwa w upalny dzień, dla zabicia pragnienia.
Wiosenny lub letni grill na działce, na stole sześciopak piwa... Tylko właśnie - jakiego? Czy każdy rodzaj pasuje do każdej potrawy?
W wspomnianej sytuacji znakomicie obroni się powszechnie znany jasny, orzeźwiający Lager. Osobiście jednak sięgnąłbym po piwo zdecydowanie chmielone, w czeskiego stylu - Pilzner Bohemski. Szczególnie, jeśli na ruszcie znajdują się kiełbaski i karkówka. Jako aperitif zaostrzy apetyt, a każdy łyk tego piwa w trakcie jedzenia oczyszcza kubki smakowe, przygotowując je na kolejne doznania.
Jeśli natomiast położymy na grillu kurczaka lub rybę, idealnym akompaniamentem będzie pszeniczne piwo w niemieckim stylu - hefe-weizen. Drób nabiera dzięki niemu delikatnego ziołowego aromatu, rybie natomiast nadaje lekkiej orzeźwiającej kwasowości.
O miodosytnictwie możesz przeczytać w naszym innym artykule.
Rozmawiała:
- Justyna Spychalskaj.spychalska@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie (162) 6 zablokowanych
-
2011-05-17 11:23
Piwo jest dobre.
Piwo pić trzeba.
Kto pije Piwo idzie do nieba
AMEN!- 29 4
-
2011-05-17 11:28
Amber naturalny. (2)
Smaczne, jasne piwo.
- 25 6
-
2011-05-17 17:36
Nie naganiaj, reklama w internecie ! amberrr bleee
- 2 3
-
2011-05-18 14:51
czemu widzę Neturalny tylko w puszkach?
z zasady puszek nie tykam
- 2 0
-
2011-05-17 11:39
Volt (1)
po Volcie mnie trzepie a po dwóch na końcach palców mam potencjał 3 volt.
- 15 8
-
2011-05-18 19:28
zalecam palce wsadzić wiesz gdzie
i zobaczyć czy nie zakręci ci pupąjak wiatrakiem
- 0 0
-
2011-05-17 11:41
Tylko piwo
"Specjal" piite z ziomkami w bialych czapeczkach.Niepowtarzalny smak i doznania.
- 18 8
-
2011-05-17 11:46
Amber naturalny
Amber naturalny to dobre piwko. Cenowo jak specjal, czy zubr ale smak piwa,
- 24 3
-
2011-05-17 11:58
Globalizacja zniszczyla browar w Gdansku ... coz .. szkoda .... bardzo szkoda ....
wielka strata dla ludzi i regionu
- 29 0
-
2011-05-17 11:59
z Gdańskiej starówki
powinno się wycofać marki typu Tyskie , Żywiec czy Lech a dać browarki z Ambera aby reklamować piwo nasze - regionalne. Niestety ubolewam , że w większości lokali nie ma np. Specjala bo dużo osób to pije - głównie w klubach - na imprezy dobry i tani. A tak to dać Granda , Koźlaka albo Ambera do restauracji !
- 34 2
-
2011-05-17 12:10
Najlepsze browary (1)
Tylko Browar Amber,Czarnków,Gościszewo !
- 37 1
-
2011-05-17 15:17
Ciechan równie zacny
- 10 3
-
2011-05-17 12:13
Najlepsze piwo produkował Browar Gdański (2)
teraz w piwie brakuje charakterystycznej goryczy jaką daje
odpowiedni chmiel oraz odpowiednio długie leżakowanie
no i najważniejsze - ważenie piwa-a tego Gdańskiemu Browarowi i jego
Piwowarom nie brakowało.
Teraz piwo smakuje jak zepsuta herbata-lane do butelek zaraz po zagotowaniu.- 20 2
-
2011-05-17 12:47
Wszystko fajnie, zważ jednakże, że ważenie nierówne warzeniu.
- 5 0
-
2011-05-19 06:01
Pamiętam...
Niezapomniane "Morskie". Ten smak, ten bukiet, goryczka, moc...
- 0 0
-
2011-05-17 12:23
najlepsze piwa
a dla mnie najlepsze piwa to łomza niepasteryzowana, piwo noteckie, amber mocny red,
lubuskie z browaru witnica. polecam!!!- 10 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.