- 1 Lody Miś były serwowane na ruinach zamku (79 opinii)
- 2 Siedem pchnięć, dziura w głowie od kuli i złamana ręka (21 opinii)
- 3 Po 80 latach dzwony wróciły do Gdańska (179 opinii)
- 4 Szukają szczątków legionisty na Westerplatte (60 opinii)
- 5 Te zdjęcia obejrzysz przez specjalne okulary (8 opinii)
- 6 Zamiast Rębiechowa lotnisko na morzu (227 opinii)
Kultowa cukiernia Delicje skończyła 42 lata
Cukiernia Delicje to kultowe miejsce w Gdyni, które istnieje już od 42 lat. 7 października 1979 roku przy ulicy 10 Lutego 27 powstał pierwszy lokal. Pomimo upływu lat niewiele się tutaj zmieniło: te same fotele, krzesła i stoliki, a za witryną dobrze znane rodzaje ciast. Choć wydaje się, że lata blasku bezpowrotnie przeminęły, dla wielu gdynian to wciąż miejsce żywych wspomnień.
Najlepsze trójmiejskie cukiernie i piekarnie
Wystrój retro
Na nostalgii za PRL-em i modnym stylu retro bazuje dzisiaj wiele lokali. W Delicjach uświadczymy jednak nie stylizacji na kawiarnię "z epoki", lecz niezmieniającego się wystroju sprzed lat. Tutaj mogłyby zająć miejsca bohaterki filmu "Dziewczyn do wzięcia" i przy pucharku sułtańskiego kremu uśmiechać się do kawalerów, tu też na "małą czarną" mógłby umawiać się porucznik Borewicz, zwłaszcza, że na piętrze lokalu serwowany jest także alkohol.
Lokal mieści się na dwóch piętrach: parter funkcjonuje bardziej jako sklep-cukiernia, gdzie do dziś sprzedawane są ciastka, ciasta na wagę i inne wypieki. Na piętrze zaś działa kawiarnia z od lat tą samą, charakterystyczną dla tamtych czasów architekturą: miękkimi, pluszowymi fotelami z (dziś już dość zniszczonego) czerwonego materiału, drewnianymi stołami przy oknach, taborecikami, instalacjami pod sufitem i unoszącym się w powietrzu wspomnieniem zapachu wuzetki, koniaczku i kawy zmieszanej z adwokatem i biszkoptem. W Delicjach wciąż mamy niepowtarzalną okazję spróbować deserów minionej epoki: wspomnianego kremu sułtańskiego, galaretki z bitą śmietaną czy kremu orzechowego. Wszystkie wyroby przygotowywane są na miejscu. Niezmienne jest także to, że od momentu powstania lokalu, biznesu dogląda ten sam człowiek, Jan Czyżewski - twórca i właściciel cukierni.
Czterdzieści lat minęło...
Cukiernictwo w latach 70., czyli w czasie, gdy powstawały Delicje, wyglądało zupełnie inaczej. Rynek cukierniczy był wówczas podzielony pomiędzy prywatne rzemiosło, produkujące dla masowego odbiorcy, różnego rodzaju spółdzielnie, takie jak Społem, a kawiarnie dla tzw. elity. Tylko ci ostatni dysponowali środkami, maszynami i surowcami umożliwiającymi tworzenie jakościowych wyrobów. Najpierw, pod szyldem Hortexu powstała kawiarnia z lodami, deserami i ciastami, która jak na tamte czasy oferowała produkty w niespotykanej jakości.
Dopiero po sukcesie Hortexu Jan Czyżewski mógł zrealizować swoje marzenie o porządnej cukierni. W październiku 1979 roku Społem otworzyło bowiem w Gdyni dwukondygnacyjną cukiernię z kawiarnią Delicje i obiecało mu ten lokal w dzierżawę. Choć na kierownika przysłano byłego oficera milicji, który miał obserwować jak Czyżewski prowadzi interes, współpraca nie nastręczała problemów. Mogła wreszcie działać cukiernia na europejskim poziomie, oferująca wyroby o wysokiej jakości, wytwarzane z naturalnych surowców i według firmowych receptur.
Delicje szybko zyskały renomę i rozgłos. Nowe miejsce w Gdyni miało nowatorską jak na owe czasy formułę, podobną do kawiarni otwieranych w Warszawie i Zakopanem. Najważniejszym punktem odniesienia była dla właściciela zawsze cukiernia Sprüngli w Szwajcarii. Jan Czyżewski przez wiele lat podróżował i odwiedzał najlepsze światowe cukiernie. Obserwował trendy w krajach słynących z tradycji cukiernictwa, próbował nowości i urozmaicał ofertę słodkości. Swoją cukierniczą karierę rozpoczął w kawiarniach Złoty Ul w Sopocie i Marysieńka w Gdańsku.
Czytaj także: Zespół Kwiaty nagrał teledysk w Delicjach
Ogromny sukces Delicji był także zasługą prostego pomysłu. W czasach socjalizmu na wszystkie pojedyncze ciastka narzucona była stała cena, wynosząca 2 zł. Kalkulowanie cen było dopuszczalne jedynie w przypadku tortów. Aby zmieścić się w rosnących kosztach wytwarzania pozostawało albo ograniczyć asortyment ciastek do tańszych w produkcji, albo zmienić receptury. To drugie rozwiązanie nie wchodziło w grę, bo obowiązywały normy produkcji dotyczące surowców i receptur. Szukając obejścia przepisów Jan Czyżewski wymyślił torciki w formie kostek - nikt wówczas ich nie produkował i nie było ustalonej ceny. Wyrób ten przyjął się na rynku, a jego nazwa "kostka tortowa" do dziś jest powszechnie stosowana w cukiernictwie. Wytwarzanie kostek pozwoliło na oferowanie wyrobów dobrych jakościowo i jednocześnie bez ograniczeń cenowych.
Przed lokalem na 10 Lutego ustawiały się więc długie, nawet kilkusetmetrowe kolejki. Gdynianie chcieli posmakować słodyczy do tamtej pory dla nich niedostępnych. W kawiarni brakowało miejsc. Stałym klientem były największe przedsiębiorstwa gdyńskie. Delicjom zlecono też nadzorowanie otwierania podobnych lokali w innych miastach.
- Ludzie stojący w kolejce krzywo patrzyli na tych, którzy mieli już miejsce przy stoliku - wspomina właściciel. - Na początku nie było przesiadywania, szybko dopijało się kawę, żeby ktoś inny mógł usiąść.
Gorzki smak słodkiego biznesu
W 1991 roku, po upadku Społem, Jan Czyżewski przejął cukiernię na własność i przez wiele lat rozwijał jej ofertę produktową, dostarczał też swoje słodkości do wielu firm i sklepów. Powstawały też nowe lokale, ale z czasem konkurencja na rynku cukierniczym stała się coraz większa. Mimo wciąż wysokiej jakości, oryginalnych receptur, po okresie prosperity przyszedł czas walki o utrzymanie się na powierzchni, a tłumy i gwar w tym miejscu pozostają tylko wspomnieniem. Brakuje klientów, a przede wszystkim pieniędzy na remont i wymianę maszyn.
- Kilka lat temu mieliśmy tu zrobić gruntowny remont. Architekci z Włoch plany robili: schody miały zostać przeniesione, ściana wycięta, bufet gdzieś indziej. Chcieliśmy ładne foteliki zamiast taborecików poustawiać, zrobić szersze przejścia. Ciągle coś jednak nie pasowało i sprawa poległa. Pojawiły się głosy krytyczne, w gazecie napisano, że mi się w głowie przewraca, bo chcę zrobić jak wszyscy - nowocześnie. Ludzie przyzwyczaili się do tego wystroju. Dziś ten remont jest już niezbędny, ale to kwestia ogromnych pieniędzy, których nie ma. Trzeba byłoby zamknąć lokal na kilka miesięcy i tak naprawdę nie ma żadnej gwarancji powodzenia. Ludzie dziś nie kupują tyle, co kiedyś. Jest tylko kilka dni w roku, kiedy są kolejki - dodaje Czyżewski.
Zobacz także: Tak w latach 90. otwierano McDonald'sa i Pizzę Hut w Trójmieście
Czar wspomnień
Delicje to dla wielu mieszkańców Trójmiasta, a dla gdynian w szczególności, wspomnienie dzieciństwa i beztroskich weekendów z dziadkami lub rodzicami na lodach czy ciastku. Tutaj udawano się na romantyczne randki i aby uczcić wyjątkowe chwile.
- Jeszcze parę lat temu co chwilę ktoś zaglądał do Delicji i mówił "tutaj przychodziłem ze swoją narzeczoną" albo "babcia zabierała mnie na lody" - mówi Jan Czyżewski. - Najwięcej sentymentu mają ludzie, którzy przeprowadzili się za granicę lub do innych miast. Przyjeżdżają do Gdyni po trzydziestu latach i są w szoku, że Delicje wciąż wyglądają tak jak dawniej. Wracając tutaj czują się jakby znów mieli po 15 czy 20 lat, odnajdują swoje wspomnienia. Kiedyś przychodzę i patrzę, że przy stoliku siedzi mój dawny znajomy - polskiego pochodzenia, ale mieszkający w Szwecji. Pogoda jesienno-zimowa, pytam co on robi tu nad morzem. On odpowiada mi, że jedzie do rodziny, a rodzinę miał gdzieś pod Wrocławiem. I on mi mówi, że jak był dzieckiem to tu przychodził z mamą, później z dziewczyną i jak tutaj wszedł, to znowu poczuł się młodym. Ja się śmieje, że komuś się chce taki kawał jechać tylko po to, żeby poczuć się młodym, ale coś w tym jest.
Czytaj także: Rynek we Wrzeszczu jak pudełko czekoladek
Jubilatce, właścicielom oraz pracownikom aktualnym i byłym życzymy wielu sukcesów i dalszych lat satysfakcji z produkowanych tutaj słodkości. A czytelników zachęcamy do podzielenia się swoimi wspomnieniami z Delicji w komentarzach.
Miejsca
Opinie (222) 6 zablokowanych
-
2021-10-07 17:45
wstrętne miejsce (6)
Brud, zwietrzałe wykładziny i meble, obsługa (delikatnie) mało uprzejma.
Ceny bardzo wysokie. Jest to chyba ostatnie miejsce w Gdyni, gdzie nie można płacić kartą. Od lat, na drzwiach wisi kartka "płatność tylko gotówką" - nawet za pietruszkę na straganie można kartą.
Właściciele zatrzymali się w XX wieku! Czas zejść ze sceny.- 52 52
-
2021-10-09 05:28
Nie masz gotowki,nie wchodzisz.
Proste?Moze szef nie chce placic haraczu operatorom terminali i czekac dw dni na przelew?
- 2 3
-
2021-10-07 18:36
... i ustapic producentom "ciast" z gotowcow i wody. (3)
Przyznaje - coraz bardziej przeszkadza mi - co tu ukrywac - nie pierwsza swiezosc wnetrza...
... ale takich ciast jak w Delicjach, ze swieca szukac - szczegolnie tych tortowych.- 21 5
-
2021-10-07 18:44
(2)
Co prawda to prawda. Ale właściciel powinien coś z tym naprawdę obleśnym wnętrzem zrobić. Nawet zwykły remont. Niekoniecznie Włosi muszą to projektować.
- 21 1
-
2021-10-07 20:59
dokładnie. Jak tak jeździł i oglądał, to może sam wymyśli... (1)
... a swoją drogą to kto w tamtych czasach tak podróżował...
- 14 0
-
2021-10-07 21:41
Wiadomo. A i teraz wiadomo czemu mieli dostęp do najlepszych składników. :-)
- 5 5
-
2021-10-07 17:51
Można tam było płacić kartą jeszcze parę lat temu. Płatność tylko gotówką świadczy o finansowych kłopotach szefostwa.
- 29 2
-
2021-10-09 05:23
Do Delicji i Rozy Wiatrow szlo sie rwac samotne marynarzowe.
Fajne wspomnienia.
- 1 2
-
2021-10-07 22:11
Łezka się zakręciła na wspomnienia (5)
Bywałam , zawsze wspominam miło, piękne lata młodości. Ostatnio wspominałam z koleżanką nasze wypady. Wpadnę na kawę i coś słodkiego w niedzielę.
- 14 3
-
2021-10-07 22:23
(2)
W niedzielę to się do kościoła chodzi
- 3 4
-
2021-10-09 02:16
To sobie idź, nikt ci nie broni; ja nie chodzę.
- 1 0
-
2021-10-08 09:49
To też.
- 0 0
-
2021-10-07 22:22
(1)
Tylko weź babciu gotówkę bo kartą nie można płacić !
- 4 7
-
2021-10-08 09:48
To chyba nie Twoja babcia?
- 4 0
-
2021-10-07 22:15
Dobre wspomnienia (5)
Kojarzy mi się z czasami liceum i owczesną dziewczyną, czerwone kanapy, fajne czasy.
Ale już troche czasu upłynęło i wnętrzne nieco straciło na świeżości :D- 6 1
-
2021-10-07 22:26
(2)
A ty Tomaszu tez już chyba starszym panem co ?
- 1 2
-
2021-10-09 02:15
A w sercu ciągle maj :-)
- 0 0
-
2021-10-08 09:52
Nie można być starszym?
- 2 0
-
2021-10-07 22:24
(1)
Pamiętam cię z liceum.
Ty nigdy nie miałeś dziewczyny- 1 7
-
2021-10-08 09:51
Romek tym razem się nie podpisał.
- 1 0
-
2021-10-08 11:17
Dzień Dziecka z klasą :) (1)
Przychodziliśmy do Delicji z klasą (w podstawówce) z okazji Dnia Dziecka. Uwielbiałam te wyjścia. W samej kawiarni dawno już nie byłam, ale często kupuję do domu W-Z czy wspaniałą szarlotkę z bitą śmietaną (uważam, że jest najlepsza w Gdyni). Smaki z młodszych lat to lody czarno-białe. Chyba muszę się wybrać na kawę i "małe co nieco". Dobrze byłoby zrobić tam remont
- 2 0
-
2021-10-09 02:12
Rób Aniu, rób!
- 0 0
-
2021-10-07 17:26
Opinia wyróżniona
Babcia mnie tam zabierała w latach 80 (7)
Ona kawa i wuzetka, ja lody z bitą śmietaną, posypaną kakao i rodzynkami podawane w metalowym pucharku. Smaki dzieciństwa :)
- 119 4
-
2021-10-08 10:27
(2)
Przeszłość jest martwa, liczy się to co teraz i przyszłość. Dlatego ja unikam takich sentymentalnych miejsc
- 2 13
-
2021-10-08 13:25
(1)
Ok, Twoja sprawa i raczej nikogo to nie obchodzi
- 5 0
-
2021-10-09 00:07
To w takim razie dlaczego świecą tam zawsze pustki?
- 0 0
-
2021-10-08 21:57
Pyszne ciasta
Mama kupowła ciasta na każde święta i urodziny, smak Marchello i Orzechowego torcika oraz sernika wiedeńskiego niezmienny od 35 lat. Polecam. Ciasto ma smakować, komu przeszkadza wnętrze lokalu to może kupić na wynos.
- 4 0
-
2021-10-07 22:32
(2)
Ja w 42 chodziłem tam na tajne komplety
- 3 10
-
2021-10-08 15:41
chyb na tajne kotlety
- 2 0
-
2021-10-07 22:36
I dlatego twoje wykształcenie jest na poziomie twoich wpisów.
- 14 4
-
2021-10-08 23:03
Lody czarno-białe i krem orzechowy.
Ech, czasy...
Zestaw obowiązkowy. Jak szatnia. :-)- 0 0
-
2021-10-08 12:23
Żenada (1)
Tą obskurną budę już dawno temu powinien komornik zlicytować jaki remont jakie nowe wyposażenie? Jak kasa przepuszczona a właściciel utopiony w długach jedynie mogą to przerobić na skansen dla potomnych
- 2 2
-
2021-10-08 22:45
nietakt
czy choć przez chwile zastanowiłeś się nad tym co wypisujesz? takie info pozostaw dla siebie. niestosowna arogancja.
- 3 0
-
2021-10-07 18:10
Opinia wyróżniona
To bylo cos (3)
To miejsce gdzie 25 lat temu w czasie studiów chodziliśmy z mężem na randki, potem przed każdym rejsem, gdy mąż wyplywał w morze. Niedawno sprawdziliśmy czy coś zostało z tamtych czasów, no i owszem- nic się nie zmieniło ale bardzo przez lata podupadło. Może jeszcze kiedyś wpadniemy na randkę..?!
- 28 2
-
2021-10-08 06:21
Jak stary wypłynie to zadzwoń do mnie. (2)
Do zobaczenia Kasiu
- 6 4
-
2021-10-08 10:23
(1)
Od takiej starej telefon, chyba zwariowałeś. Wokoło tyle młodych 20-25 letnich foczek
- 0 3
-
2021-10-08 21:42
Tja... 25 letnie foczki
Napompowane cycki, wielkie usta jak glonojad i dziary na zadzie. Elo, elo
- 2 0
-
2021-10-08 21:33
Toalety w delicjach
Oj przydalby sie remont zwłaszcza toalet - masakra
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.