- 1 Lody Miś były serwowane na ruinach zamku (82 opinie)
- 2 Siedem pchnięć, dziura w głowie od kuli i złamana ręka (21 opinii)
- 3 Po 80 latach dzwony wróciły do Gdańska (179 opinii)
- 4 Szukają szczątków legionisty na Westerplatte (65 opinii)
- 5 Te zdjęcia obejrzysz przez specjalne okulary (8 opinii)
- 6 Zamiast Rębiechowa lotnisko na morzu (227 opinii)
Kultowa cukiernia Delicje skończyła 42 lata
Cukiernia Delicje to kultowe miejsce w Gdyni, które istnieje już od 42 lat. 7 października 1979 roku przy ulicy 10 Lutego 27 powstał pierwszy lokal. Pomimo upływu lat niewiele się tutaj zmieniło: te same fotele, krzesła i stoliki, a za witryną dobrze znane rodzaje ciast. Choć wydaje się, że lata blasku bezpowrotnie przeminęły, dla wielu gdynian to wciąż miejsce żywych wspomnień.
Najlepsze trójmiejskie cukiernie i piekarnie
Wystrój retro
Na nostalgii za PRL-em i modnym stylu retro bazuje dzisiaj wiele lokali. W Delicjach uświadczymy jednak nie stylizacji na kawiarnię "z epoki", lecz niezmieniającego się wystroju sprzed lat. Tutaj mogłyby zająć miejsca bohaterki filmu "Dziewczyn do wzięcia" i przy pucharku sułtańskiego kremu uśmiechać się do kawalerów, tu też na "małą czarną" mógłby umawiać się porucznik Borewicz, zwłaszcza, że na piętrze lokalu serwowany jest także alkohol.
Lokal mieści się na dwóch piętrach: parter funkcjonuje bardziej jako sklep-cukiernia, gdzie do dziś sprzedawane są ciastka, ciasta na wagę i inne wypieki. Na piętrze zaś działa kawiarnia z od lat tą samą, charakterystyczną dla tamtych czasów architekturą: miękkimi, pluszowymi fotelami z (dziś już dość zniszczonego) czerwonego materiału, drewnianymi stołami przy oknach, taborecikami, instalacjami pod sufitem i unoszącym się w powietrzu wspomnieniem zapachu wuzetki, koniaczku i kawy zmieszanej z adwokatem i biszkoptem. W Delicjach wciąż mamy niepowtarzalną okazję spróbować deserów minionej epoki: wspomnianego kremu sułtańskiego, galaretki z bitą śmietaną czy kremu orzechowego. Wszystkie wyroby przygotowywane są na miejscu. Niezmienne jest także to, że od momentu powstania lokalu, biznesu dogląda ten sam człowiek, Jan Czyżewski - twórca i właściciel cukierni.
Czterdzieści lat minęło...
Cukiernictwo w latach 70., czyli w czasie, gdy powstawały Delicje, wyglądało zupełnie inaczej. Rynek cukierniczy był wówczas podzielony pomiędzy prywatne rzemiosło, produkujące dla masowego odbiorcy, różnego rodzaju spółdzielnie, takie jak Społem, a kawiarnie dla tzw. elity. Tylko ci ostatni dysponowali środkami, maszynami i surowcami umożliwiającymi tworzenie jakościowych wyrobów. Najpierw, pod szyldem Hortexu powstała kawiarnia z lodami, deserami i ciastami, która jak na tamte czasy oferowała produkty w niespotykanej jakości.
Dopiero po sukcesie Hortexu Jan Czyżewski mógł zrealizować swoje marzenie o porządnej cukierni. W październiku 1979 roku Społem otworzyło bowiem w Gdyni dwukondygnacyjną cukiernię z kawiarnią Delicje i obiecało mu ten lokal w dzierżawę. Choć na kierownika przysłano byłego oficera milicji, który miał obserwować jak Czyżewski prowadzi interes, współpraca nie nastręczała problemów. Mogła wreszcie działać cukiernia na europejskim poziomie, oferująca wyroby o wysokiej jakości, wytwarzane z naturalnych surowców i według firmowych receptur.
Delicje szybko zyskały renomę i rozgłos. Nowe miejsce w Gdyni miało nowatorską jak na owe czasy formułę, podobną do kawiarni otwieranych w Warszawie i Zakopanem. Najważniejszym punktem odniesienia była dla właściciela zawsze cukiernia Sprüngli w Szwajcarii. Jan Czyżewski przez wiele lat podróżował i odwiedzał najlepsze światowe cukiernie. Obserwował trendy w krajach słynących z tradycji cukiernictwa, próbował nowości i urozmaicał ofertę słodkości. Swoją cukierniczą karierę rozpoczął w kawiarniach Złoty Ul w Sopocie i Marysieńka w Gdańsku.
Czytaj także: Zespół Kwiaty nagrał teledysk w Delicjach
Ogromny sukces Delicji był także zasługą prostego pomysłu. W czasach socjalizmu na wszystkie pojedyncze ciastka narzucona była stała cena, wynosząca 2 zł. Kalkulowanie cen było dopuszczalne jedynie w przypadku tortów. Aby zmieścić się w rosnących kosztach wytwarzania pozostawało albo ograniczyć asortyment ciastek do tańszych w produkcji, albo zmienić receptury. To drugie rozwiązanie nie wchodziło w grę, bo obowiązywały normy produkcji dotyczące surowców i receptur. Szukając obejścia przepisów Jan Czyżewski wymyślił torciki w formie kostek - nikt wówczas ich nie produkował i nie było ustalonej ceny. Wyrób ten przyjął się na rynku, a jego nazwa "kostka tortowa" do dziś jest powszechnie stosowana w cukiernictwie. Wytwarzanie kostek pozwoliło na oferowanie wyrobów dobrych jakościowo i jednocześnie bez ograniczeń cenowych.
Przed lokalem na 10 Lutego ustawiały się więc długie, nawet kilkusetmetrowe kolejki. Gdynianie chcieli posmakować słodyczy do tamtej pory dla nich niedostępnych. W kawiarni brakowało miejsc. Stałym klientem były największe przedsiębiorstwa gdyńskie. Delicjom zlecono też nadzorowanie otwierania podobnych lokali w innych miastach.
- Ludzie stojący w kolejce krzywo patrzyli na tych, którzy mieli już miejsce przy stoliku - wspomina właściciel. - Na początku nie było przesiadywania, szybko dopijało się kawę, żeby ktoś inny mógł usiąść.
Gorzki smak słodkiego biznesu
W 1991 roku, po upadku Społem, Jan Czyżewski przejął cukiernię na własność i przez wiele lat rozwijał jej ofertę produktową, dostarczał też swoje słodkości do wielu firm i sklepów. Powstawały też nowe lokale, ale z czasem konkurencja na rynku cukierniczym stała się coraz większa. Mimo wciąż wysokiej jakości, oryginalnych receptur, po okresie prosperity przyszedł czas walki o utrzymanie się na powierzchni, a tłumy i gwar w tym miejscu pozostają tylko wspomnieniem. Brakuje klientów, a przede wszystkim pieniędzy na remont i wymianę maszyn.
- Kilka lat temu mieliśmy tu zrobić gruntowny remont. Architekci z Włoch plany robili: schody miały zostać przeniesione, ściana wycięta, bufet gdzieś indziej. Chcieliśmy ładne foteliki zamiast taborecików poustawiać, zrobić szersze przejścia. Ciągle coś jednak nie pasowało i sprawa poległa. Pojawiły się głosy krytyczne, w gazecie napisano, że mi się w głowie przewraca, bo chcę zrobić jak wszyscy - nowocześnie. Ludzie przyzwyczaili się do tego wystroju. Dziś ten remont jest już niezbędny, ale to kwestia ogromnych pieniędzy, których nie ma. Trzeba byłoby zamknąć lokal na kilka miesięcy i tak naprawdę nie ma żadnej gwarancji powodzenia. Ludzie dziś nie kupują tyle, co kiedyś. Jest tylko kilka dni w roku, kiedy są kolejki - dodaje Czyżewski.
Zobacz także: Tak w latach 90. otwierano McDonald'sa i Pizzę Hut w Trójmieście
Czar wspomnień
Delicje to dla wielu mieszkańców Trójmiasta, a dla gdynian w szczególności, wspomnienie dzieciństwa i beztroskich weekendów z dziadkami lub rodzicami na lodach czy ciastku. Tutaj udawano się na romantyczne randki i aby uczcić wyjątkowe chwile.
- Jeszcze parę lat temu co chwilę ktoś zaglądał do Delicji i mówił "tutaj przychodziłem ze swoją narzeczoną" albo "babcia zabierała mnie na lody" - mówi Jan Czyżewski. - Najwięcej sentymentu mają ludzie, którzy przeprowadzili się za granicę lub do innych miast. Przyjeżdżają do Gdyni po trzydziestu latach i są w szoku, że Delicje wciąż wyglądają tak jak dawniej. Wracając tutaj czują się jakby znów mieli po 15 czy 20 lat, odnajdują swoje wspomnienia. Kiedyś przychodzę i patrzę, że przy stoliku siedzi mój dawny znajomy - polskiego pochodzenia, ale mieszkający w Szwecji. Pogoda jesienno-zimowa, pytam co on robi tu nad morzem. On odpowiada mi, że jedzie do rodziny, a rodzinę miał gdzieś pod Wrocławiem. I on mi mówi, że jak był dzieckiem to tu przychodził z mamą, później z dziewczyną i jak tutaj wszedł, to znowu poczuł się młodym. Ja się śmieje, że komuś się chce taki kawał jechać tylko po to, żeby poczuć się młodym, ale coś w tym jest.
Czytaj także: Rynek we Wrzeszczu jak pudełko czekoladek
Jubilatce, właścicielom oraz pracownikom aktualnym i byłym życzymy wielu sukcesów i dalszych lat satysfakcji z produkowanych tutaj słodkości. A czytelników zachęcamy do podzielenia się swoimi wspomnieniami z Delicji w komentarzach.
Miejsca
Opinie (222) 6 zablokowanych
-
2021-10-07 17:45
(2)
Dobra cukiernia była też w heveliusu. Lody kule cassate mieli. Mmmm pyyycha.
- 28 2
-
2021-10-10 16:26
W Heweliuszu był przede wszystkim tort węgierski.
Niepowtarzalny w wyglądzie i w smaku.
Nigdzie takiego nie spotkałam- 1 0
-
2021-10-07 22:31
W Delicjii tez były lody cassatte ! Przepyszne 3 kolorowe , najsmaczniejsze biało czarne .
- 7 1
-
2021-10-09 22:32
Szczurku, dziękuję za zlikwidowanie parkingu i dlatego nie odwiedzę tego miejsca.
- 0 0
-
2021-10-09 22:03
Delicja ahh Delicja
Zawsze dobra jakość.
- 1 2
-
2021-10-07 22:19
Stary Gdynianin (6)
Lata 80 i 90 - te to były czasy cukierni Delicji ! Dzisiaj to tylko wspomnienia , ceny za ciasto po 60 za kg to lekka przesada a i nie zawsze świeże ! Ostatnio kupiłem kawałek Mocca w domu stwierdziłem że jest wyschnięte na wiór ! Nie tędy droga panie właścicielu żeby stare ciasto sprzedawać ! Albo uczciwość albo zmienić panie sprzedające ! Które okłamują że ciasto świeżutkie ! Nigdy już moja noga nie przestąpi progu tego sklepu .
- 13 3
-
2021-10-09 18:01
Zrobiłeś się stary i przestałeś rozróżniać smaki!
W Żabce jest Twoje miejsce na zakupy
- 1 0
-
2021-10-07 22:22
(3)
Do Bydgoszczy będziesz jeździł?
- 5 1
-
2021-10-09 02:10
A jak tak, to co mu zrobisz?
- 0 0
-
2021-10-08 13:10
Brzydgosz przyjechala do niego - w postaci Sowy.
- 3 0
-
2021-10-08 09:55
Do Bydgoszczu.
- 2 0
-
2021-10-08 09:54
Chyba 90 /kg? Nieładnie sprzedawać nieświeże. Chyba, że mocca wyciekła po drodze?
- 0 0
-
2021-10-07 19:07
ROK 1986 (3)
Bywaliśmy z mężem często.Byłam w ciąży i ciągle miałam ochotę na lody.Mąż zamawiał płonące, a ja oczywiście bez alkoholu.
- 18 4
-
2021-10-08 15:38
Ja podobnie, byłam tam z mężem 20 marca 1986 dzień przed porodem. (1)
- 1 0
-
2021-10-09 17:48
mamo, nie musisz tu pisać....
- 2 1
-
2021-10-07 21:46
Wow
Ale wciągająca historia- 4 7
-
2021-10-07 18:03
hehe (2)
'Płatność tylko gotówką' halo! halo! mamy XXI w
- 42 16
-
2021-10-09 14:28
Halo halo
Nie każdy lubi być okradany przez banki.
Ja staram się zawsze płacić gotówką u lokalnych przedsiębiorców. Na pochybel bankierom i ich zlodziejskim metodom zarabiania na niczym.- 2 2
-
2021-10-08 20:05
prowizja
Płatność kartą kosztuje bo trzeba zapłacić prowizję, a jak widać jest to wydatek którego właściciel unika. Być może został przegapiony moment, ale skoro niska sprzedaż to ciężko związać koniec z końcem i jeszcze wygospodarować oszczędności na remont i prowizje.
- 0 3
-
2021-10-09 14:22
Apel
Dbajmy o to miejsce. Naprawdę jest niepowtarzalne. Nie ma w trójmieście już za dużo takich lokali, które powoli stają się historyczne. To miejsce napewno takim jest. A serwowane tutaj specjały mają swój niepowtarzalny smak.
- 5 1
-
2021-10-09 10:50
Sernik ..
- 1 0
-
2021-10-07 17:26
Smutne miejsce (4)
To miejsce to niestety tylko chwalebna przeszłość. Obecnie obrzydliwe wejście, stare kafle, otwarte drzwi na biurowy kram na zapleczu, ogólnie bałagan w lokalu na dole. Jak chce się mieć takie ceny (dużo wyższe niż w innych miejscach) to należaloby ten syf ogarnąć. Delicje w pewnym momencie odjechały, kierownictwo nie zauważyło że konkurencja się rozwija i wcale gorsza od Delicji nie jest. Pan szef został mentalnie w starych czasach.
- 74 32
-
2021-10-09 09:34
Szkoda
Firma z tradycją, która powinna oprzeć się upływowi czasu, zmierza ku końcowi. Syn chyba zainteresowany jedynie lansowaniem się drogimi samochodami, zamiast przejąć po Ojcu biznes i wprowadzić w nowe czasy. Do odświeżenia lokalu nie trzeba architekta z Włoch. Ciekawe czy właściciel tak namiętnie gra na duże sumy w totolotka wierząc, że zdobędzie środki na remont czy nie ma na remont bo uzależnił się od gry. Szkoda, że wizytówka Gdyni w minionych latach, gdzie chodziło się na randki, z dziećmi, rodziną, zamawiało ciasta na Święta, gaśnie z roku na rok. Właścicielowi życzę zdrowia.
- 2 1
-
2021-10-08 00:57
w wyglądzie na 10 lutego to może się zgodzę, że konkurencja odjechała, ale klimat pozostał
natomiast to co sprzedają trzyma jakość, w przeciwieństwie do konkurencji co sprzedaje kit z okna nazywany tortem, możecie mnie minusować, ale i tak kupię w Delicjach bo nie jest syfem
- 15 2
-
2021-10-07 18:34
Czyli Gdynia w pigułce
- 27 1
-
2021-10-07 18:00
To prawd. Dodatkowo kamienica z zewnątrz prezentuje się fatalnie, brudny tynk, stara stolarka okienna, zwisające kable itp. To miejsce od dawna wymaga gruntownego remontu.
PS a lody pyszne- 16 1
-
2021-10-09 09:26
Tam nie ma gdzie zaparkować.
Wìęc nie korzystam - wydam wygodnie pieniadze w innym miejscu.
- 2 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.