• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

To niesamowite znalezisko ma... 600 lat

on
19 kwietnia 2024, godz. 09:00 
Opinie (17)
  • Czosnek pochodzi z "Miedziowca", który zatonął w Zatoce Gdańskiej w 1408 roku.
  • Czosnek pochodzi z "Miedziowca", który zatonął w Zatoce Gdańskiej w 1408 roku.

Na co dzień służy w kuchni i trudno sobie wyobrazić bez niego wielu potraw. W Gdańsku na dodatek jest eksponatem muzealnej wystawy. Mowa o czosnku, który dzisiaj ma swoje święto. Tak, 19 kwietnia przypada Dzień Czosnku. Ten z gdańskiego muzeum ma już 600 lat. Na dnie Morza Bałtyckiego leżał przez pięć wieków. Można go podziwiać na wystawie stałej Narodowego Muzeum Morskiego w Gdańsku w Spichlerzach na Ołowiance.



Czosnek jako zabytek na wystawie:

Nietypowy zabytek pochodzi z "Miedziowca" - wraku statku handlowego, który zatonął w Zatoce Gdańskiej w 1408 r. Czosnek został wydobyty podczas podwodnych badań archeologicznych prowadzonych na wraku w 1975 r.

Okazuje się, że tego typu organiczne artefakty należą do rzadkości.

Dwie główki, trzy ząbki



Zachowany artefakt znajduje się pod specjalnym nadzorem muzealników i konserwatorów.

- Mówimy o dwóch główkach i trzech ząbkach czosnku. Ich konserwacja polegała na przesączeniu ich roztworem z glikolu polietylenowego. Niestety roślina straciła swój charakterystyczny zapach i prawdopodobnie smak. By mogła cieszyć oko zwiedzających, nie możemy narażać jej na działanie słońca. Zachowujemy również odpowiednią wilgotność powietrza na salach wystawowych - mówi Patryk Klein z Działu Historii Żeglugi i Handlu Morskiego NMM.
  • Czosnek pochodzi z "Miedziowca", który zatonął w Zatoce Gdańskiej w 1408 roku.
  • Czosnek pochodzi z "Miedziowca", który zatonął w Zatoce Gdańskiej w 1408 roku.

Do jedzenia, leczenia i jako amulet



Czosnek służył nie tylko jako składnik potraw i tanie lekarstwo, ale także jako amulet szczęścia.

- Żeglarze wierzyli, że posiadanie czosnku na statku gwarantuje dobrą pogodę i bezpieczny rejs - dodaje Klein.

Zabytkowy czosnek prezentowany jest na wystawie "Polacy na morzach świata" i jako typowy zabytek, posiada swój numer inwentarzowy. Zwiedzający ekspozycję na I piętrze Spichlerzy na Ołowiance obejrzą także inne elementy wyposażenia statku i przewożone przez niego towary, m.in.: plastry miedzi, rudę żelaza, smołę i wosk pszczeli, a także elementy uzbrojenia ochronnego i zaczepnego jego załogi.

Co jadali dawni gdańszczanie? Co jadali dawni gdańszczanie? "Nie była to kuchnia wegetariańska"

Czosnek obejmuje ok. 1000 gatunków tej rośliny. Występuje na wszystkich kontynentach półkuli północnej. Największe zróżnicowanie gatunkowe jest w środkowej Azji. W Europie rośnie 117 gatunków. W Polsce 12 gatunków rośnie w stanie dzikim. Istotne znacznie jako rośliny jadalne mają: czosnek pospolity, cebula zwyczajna, por i szczypiorek. Liczne gatunki uprawiane są jako ozdobne i wykorzystywane jako lecznicze. W wielu kulturach czosnek uważany jest za symbol zdrowia i długowieczności. Niektórzy przypisują mu rolę magiczną, wierząc, że chroni domostwa przed czarną magią, złymi mocami i wampirami.


oprac. na podstawie mat. z NMM w Gdańsku
on

Miejsca

Opinie (17) 4 zablokowane

Wszystkie opinie

  • Opinia wyróżniona

    (2)

    Czosnek kiedyś to przede wszystkim lek.Tak jak dzisiaj,zalecam 1 ząbek dziennie i żadna choroba niestraszna.Jedynie specyficzny oddech i skóra też trochę tym pachnie,ale to jedyne minusy.

    • 20 11

    • Rozumiem, że działa to na zasadzie izolacji społecznej i po prostu nie masz się od kogo zarazić?

      • 13 3

    • Codziennie przez długi czas nie wolno jeść czosnku, każdy lekarz powie

      • 3 1

  • Opinia wyróżniona

    W Gdańsku sa ciekawe unikalne eksponaty, które powinno sie promować, bo mało kto o nich wie. (1)

    I nie tylko to bodaj renesansowe dildo, ale inne unikatowe nawet w skali świata obiekty - choćby zegary (nie tylko ten w Mariackim).

    • 21 2

    • Nie zapominaj też o pasie cnoty.

      • 2 0

  • Opinia wyróżniona

    (3)

    Czosnek. Bardzo lubię na świeżym pieczywie posmarowanym troszkę grubiej masłem. Zatopione plastry czosnki i szczypta soli...mmmm pycha. No i czosnek ogólnie w kuchni do dań.

    • 26 4

    • A potem nie wychodzisz z domu przez cały dzień (1)

      • 3 15

      • Ojej. Nie wychodzi z domu cały dzień. Powiedział ę ą bułkę przez bibułke...

        • 12 0

    • Z prawdziwym, samodzielnie wytopionym smalcem ze skwarkami

      i na razowym chlebie jest dużo lepszy. Na maśle nigdy mi nie smakował.

      • 0 0

  • Czosnek to naturalny antybiotyk (1)

    Znienawidzony przez koncerny farmaceutyczne

    • 11 3

    • hahaahahaha

      • 1 0

  • Czosnek (2)

    Mój wychodowany na działce jak wyschnie to też tak wygląda.

    • 6 0

    • raczej wychowany (1)

      • 1 2

      • wychuchany

        • 1 1

  • Kiedys czosnek z dzialeczki mojej babci spleciony w warkoczyki mogl wisiec w kuchni kilka lat i byl swiezy. (1)

    Ten kupiony w sklepie, jaki by nie byl szybko mieknie i pokrywa zielona plesnia.

    • 1 2

    • nie kłam zahavi

      • 0 2

  • Nazywamie czosnku artefaktem

    To jednak przegięcie. Zrozumiem stary chleb ale ziarno? Gdzie ten czynnik ludzki? Włożenie do ziemi i wykopanie to mało.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Katalog.trojmiasto.pl - Muzea

Sprawdź się

Sprawdź się

Od jakiego wyrazu utworzono nazwę Brzeźno?

 

Najczęściej czytane